Támogatóink:

NEA ME BGA

Rendezvényeink helyszíne

tajhaz

A Durkó utca 8. szám alatti Békési Tájház valóságos gyöngyszem a városban. A páratlan szépségű és nagy szakértelemmel kialakított gazdaházat Csapó Gergely 36 holdon gazdál­kodó módos gaz­da építette 1866-ban.


Műemléki helyreállítása után 1979 óta tájházként funkcionál, mint a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum egyik kiállítóhelye. A porta, az épület és a lakásbelső a XIX. század végi módosabb református békési paraszti lakosság életmódját ismerteti meg a látogatókkal. A tisztaszoba festett bútorai, a tulipános láda és a sublót, valamint a hímzett textíliáik, edények a magyar népművészet jeles termékei. A ház udvarán korabeli kocsigyártó műhely látható.

A berendezésből külön figyelmet érdemel az eredeti szépségében megmaradt boglyakemence, amely egykor a ház „közösségi életének” legfontosabb színtere volt. A Békési Tájház sok látogatót befogadni képes, nagyméretű osztott udvara szinte vonzza a hagyományápoló rendezvényeket, melyek közül kettőt a Nefelejcs Egyesület szervez: a tavaszi Vigalmat és az őszi Tökmulatságot.