Villámlás, mennydörgés és felhőszakadás közepette kezdődött a XIII. Békési Tökmulatság szeptember 22-én. Kis ideig az is kétséges volt, hogy érdemes-e belefogni a rendezvényekbe, olyan vigasztalanul esett a záporeső. A korán érkező vendégek, a fellépők és a szervezők a sátorok alatt és a Durkó utcai Békési Tájház tornácán várták, hogy kiderüljön az égbolt. Miután egy megtörtént, az eltervezett menetrend szerint, bár némi késéssel zajlottak a programok. A kilátogatókat viszont nem fogta vissza a változékony időjárás, nagyszámban érkeztek a Tájházba a nap egészében.
A rendezvényt Szőnyi Graciella Nefelejcs-díjas zenetanár nyitotta meg, kiemelve a Mátyás király Emlékévet, amely többször is visszatért a nap folyamán. A mezőberényi Kacagó Bábszínház Az Egyszer volt Budán kutyavásár című mese-előadást mutatta be, míg Soós Emőke színművész ízes Mátyás meséket mondott el, kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztatva. Hódos Krisztián mesterszakács a míves tökfaragásról tartott bemutatót. Munkája olyan egyedire és szemet gyönyörködtetőre sikerült, hogy meg is választották a Tökmustra legszebb tökének. Gazdára talált a többi kategória díja is: a legcsúnyább, a legrücskösebb, a legmulatságosabb, a legfurcsább és a leghosszabb tök. Utóbbi egy több mint méteresre nőtt kolbásztök lett. Ismét megválasztották a Tökkirályt, aki ezúttal egy 36 kilós óriás sütőtöknek köszönhetően Kuffer László volt. Rekordszámú süteménnyel neveztek a gesztenyés édességek versenyére. A Duma Annamária mestercukrász vezette zsűri nehéz választás előtt állt, olyan remek ízű és akár a cukrászatok polcára kívánkozó látványú süteményekkel pályáztak a békési háziasszonyok. Győri Lajos fafaragó volt a madáretető-készítő pályázat zsűri elnöke. A pályázók ötletes és szinte fillérekből előállítható, természetes anyagból előállított etetőkkel pályáztak. Szép ajándékokat kaptak. Voltak gasztronómiai látványosságok is. Ebédre marhahússal készített zöldséges-kapros pandúrlevest, valamint szarvashúsból főzött vadragut kínáltak. El is fogyott mindkettő az utolsó cseppig. Jól csúszott mellé a gesztenyés palacsinta és a gesztenyés minyon. A meleg tea az egyre szelesebb és hűvösre forduló időben igencsak nagy népszerűségnek örvendett.
Ellátogatott a rendezvényre Ambrus György olimpiai aranyérmes szakácsmester, a Békés Megyei Culinary Team vezetője, aki „Mi került Mátyás király asztalára?” címmel gasztronómiai kalandozásokra hívta az érdeklődőket. Elmondta, hogy a reneszánszkorban egészben sült vadakat ettek az emberek, és mellé sokféle zöldséget, gyümölcsöt kínáltak, a fűszereket pedig gyógyszer gyanánt vetették be a nehéz húsos ételek mellé. A Venesz-díjas szakácsmester kiemelte, hogy több éve „hazajár” Békésre, a Nefelejcs Egyesület tájházbeli rendezvényeire, és büszke arra, hogy az egyesület felkarolja a mára elfelejtett ételek bemutatását a jövendő generációknak. Ilyen ezúttal a tordai pogácsa volt, amely olyannyira ősi, mézzel készülő magyar édesség, hogy akár Mátyás király is ismerhette.
A délutánt a töklámpás-faragás és azzal felvonulás, továbbá néptáncosok fellépése uralta, egyben zárta le.
Folytatás jövőre, a szeptember 21-én sorra kerülő XIV. Békési Tökmulatságon.
Tudósítás: Szegfű Katalin, fotók: Gazsó János
http://www.bekesinefelejcs.hu/?view=article&id=68:zaporesovel-indult-de-oriasi-sikert-aratott-a-13-tokmulatsag&catid=2#sigProId939e663a22